Γνωρίζοντας το Έργο του Μάνου Ευστρατιάδη

17/11/2023


Το 17ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest τιμά το έργο και την προσφορά του Μάνου Ευστρατιάδη στο χώρο του ντοκιμαντέρ στη χώρα μας. Στο πλαίσια του αφιερώματος, το κοινό θα γνωρίσει επιλεγμένες ταινίες τεκμηρίωσης από την πλούσια φιλμογραφία του σκηνοθέτη.

Το ταξίδι του Μάνου Ευστρατιάδη στον κόσμο του κινηματογράφου ξεκίνησε το 1972, όποτε κι εργάστηκε δίπλα στον Παντελή Βούλγαρη και τον Λάκη Παπαστάθη. Ως σκηνοθέτης, γύρισε την πρώτη του ταινία, Εν Μυτιλήνη, το 1973 και έκτοτε διατήρησε μια σταθερή παρουσία στο χώρο. Συνολικά, έχει υπογράψει 96 ταινίες, εκ των οποίων οι 69 είναι ντοκιμαντέρ με ποικίλα θέματα.

Οι ταινίες του γνωστού Έλληνα σκηνοθέτη καταπιάνονται με θέματα Ιστορίας και Μνήμης, με μια οπτική που δεν αμελεί να προσθέσει την Πολιτική του ματιά. Για το λόγο αυτό, πρόκειται για ταινίες-τεκμήρια που πλέον ανήκουν στην παρακαταθήκη της χώρας μας, αποτελώντας ένα σημείο αναφοράς για το μέλλον.

Ωστόσο, το έργο του Μάνου Ευστρατιάδη δε σταματά μόνο στη σκηνοθεσία ταινίων. Έχει ασχοληθεί επίσης με τη σκηνοθεσία μουσικών παραγωγών της “Ορχήστρας των Χρωμάτων” στο Μέγαρο ΜουσικήςΑθηνών, με τη συγγραφή τηλεοπτικών σεναρίων και με τη διδασκαλία σε επιμορφωτικά σεμινάρια. Την ίδια στιγμή όμως έχει υπηρετήσει και σε σημαντικές θέσεις στην Ε.Ρ.Τ. και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, επηρεάζοντας σημαντικά την πορεία του ελληνικού ντοκιμαντέρ.

Οι θεατές του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 5 ταινίες από το έργο του σκηνοθέτη. Ανάμεσά τους βρίσκεται και η πρώτη ταινία του Μάνου Ευστρατιάδη, πράγμα που θα τους επιτρέψει  να γίνουν μάρτυρες στην εξέλιξή του.

Επιπλέον, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση στον Μάνο Ευστρατιάδη, κατά την οποία θα βραβεύσουμε το σκηνοθέτη για τη συνεισφορά του.

Οι ταινίες που θα προβληθούν στοαφιέρωμα:

Image title

Εν Μυτιλήνη (1973)

Image title

Μνήμη Νίκου Σκαλκώτα (1979)

Image title

Πεθαίνοντας στα Κερδύλια (1980)

Image title

Πύργοι 1944 (1982)

Image title

Τα Πολιτικά Κείμενα του Σεφέρη (1986)

 

Ελάτε να γνωρίσετε το έργο ενός κινηματογραφιστή με τεράστια επιρροή στο χώρο του ντοκιμάντερ!


Εγγραφή στο Docfest Newsletter